HomeNieuws“Breek Turkse toetredingsonderhandelingen definitief af”
26
apr
2017

“Breek Turkse toetredingsonderhandelingen definitief af”

Naar aanleiding van het debat in het Europees Parlement pleit Jong N-VA voor het definitief afbreken van de Turkse toetredingsonderhandelingen. Deze maand is het precies 30 jaar geleden dat Ankara de officiële toetredingsaanvraag indiende. Het is duidelijk dat Turkije de verkeerde weg op gaat en niet in de EU thuis hoort.

In het Turkije van na de staatsgreep en het referendum, blijft er maar weinig over van de democratie, mensenrechten en fundamentele vrijheden die de voorbije decennia zorgvuldig opgebouwd werden. “Om geopolitieke redenen probeert de EU Turkije te vriend te houden maar genoeg is genoeg. Een land waar met ijzeren hand elke vrijheid in het land wordt onderdrukt, zou überhaupt niet in aanmerkingen mogen komen om toe te treden tot de EU,” zegt Tomas Roggeman, voorzitter Jong N-VA.

De onderhandelingen werden in 2013 in de koelkast gestopt en sindsdien liggen de gesprekken stil. De vraag is waarop men juist wacht. “Sinds de bevriezing is Turkije nog verder afgedwaald, met méér islamisme, hardere onderdrukking van de Koerden, de afschaffing van de vrije pers, afschaffing van de vrije rechtspraak en intimidatie van tienduizenden andersdenkenden.” Jong N-VA vindt het dan ook hoog tijd om de onderhandelingen voor de Turkse toetreding definitief af te breken en vraagt de Europese commissie en parlement om deze knoop dor te hakken.