HomeNieuws“Politieke vernieuwing begint bij jezelf, niet bij de anderen.”
12
mei
2017

“Politieke vernieuwing begint bij jezelf, niet bij de anderen.”

Tomas Roggeman
Grafiek 50000 inwoners

“Ofwel zeg je: het kan niet, maar dan moet dat overal gelden. Ofwel mag een cumul wel, maar dan ook overal.”. Dat stelt Jong N-VA in reactie op het decumul-debat in de werkgroep Politieke Vernieuwing van de Kamer. “In plaats van om het snelst de politieke tegenstander in diskrediet te brengen, zou men beter de politieke spelletjes stoppen en de politiek écht vernieuwen via een compleet cumulverbod.”

Tijdens een vergadering van de werkgroep Politieke Vernieuwing gisteren werden diverse voorstellen gelanceerd inzake decumul. CD&V herhaalde zo haar pleidooi om een verbod in te voeren als een stad of gemeente meer dan 50.000 inwoners telt.  Zo blijven, op enkelingen na, haar eigen burgemeester-parlementsleden en schepen-parlementsleden buiten schot en wordt op het hele debat één gezicht geplakt: Bart De Wever.

TELEURGESTELD IN LEDEN WERKGROEP POLITIEKE VERNIEUWING

“Politieke vernieuwing begint bij jezelf, niet bij de anderen.”, zegt Jong N-VA. “We zijn bijzonder teleurgesteld in de manier waarop sommige partijen de werkgroep Politieke Vernieuwing misbruiken om hun politieke tegenstanders te beschadigen. Gaat dit debat over politieke vernieuwing of eerder over het beschadigen van Bart De Wever? Voor ons is die keuze snel gemaakt, maar dat geldt duidelijk niet voor iedereen.”

Jong N-VA is van mening dat een wettelijk initiatief helder moet zijn: “Ofwel zeg je: het kan niet, maar dan moet dat overal gelden. Ofwel mag een cumul wel, maar dan ook overal.”. Een standpunt dat eerder ook al door Antwerps CD&V-schepen Marc Van Peel werd geuit.

RESPECT VOOR INTERNE PARTIJREGELS

Verder zegt de jongerenvleugel veel respect te hebben voor de interne partijregels die sommige partijen de voorbije tijd introduceerden, als eerste niet-legislatieve wijze om binnen de eigen rangen een mate van politieke deontologie door te voeren. “Zo zijn de interne sp.a-regels niet de keuze die wij zouden maken, maar hebben we wel respect voor hun keuze.”

“Dat andere partijen wetgeving willen invoeren om hun politieke tegenstanders uit te schakelen of te beschadigen, is maar kleintjes én het bewijs dat sommige klassieke partijen enorm worstelen met politieke vernieuwing.”, zo luidt het.