1 mei 2025
1 mei is van iedereen, maar van wie eigenlijk?
1 mei is van iedereen, maar van wie eigenlijk?
Elk jaar opnieuw trekken op 1 mei vakbonden, sociale organisaties en progressieve partijen de straat op. In rood en met strijdlust. De Internationale klinkt, toespraken herinneren aan de arbeidersstrijd. Maar wie goed kijkt, merkt dat 1 mei al lang geen loutere “Dag van de Arbeid” meer is. Klimaatactivisten, mensenrechtenorganisaties, LGBTQ-groepen – allemaal claimen ze een stukje van de symboliek om hun boodschap kracht bij te zetten.
Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Herdenkingsdagen zijn geen statische constructies. Ze ademen met hun tijd. Toch roept deze evolutie vragen op over de verhouding tussen historische betekenis en hedendaagse interpretatie. Wat betekent 1 mei vandaag nog écht? En voor wie?
Van Chicago naar Parijs
De oorsprong van 1 mei ligt in het laat-19e-eeuwse Chicago, een industriële metropool waar arbeidsomstandigheden vaak hard en ongereguleerd waren. De roep om hervorming groeide, met de achturige werkdag als symbool van een bredere strijd voor rechtvaardigheid. Op 1 mei 1886 legden tienduizenden arbeiders het werk neer in een gecoördineerde staking, een zeldzaam moment van collectieve actie.
Enkele dagen later escaleerde de situatie. Op 4 mei vond een protest plaats op Haymarket Square, georganiseerd door anarchisten als reactie op eerder politieoptreden. Wat begon als een vreedzame betoging eindigde tragisch toen, bij het ontbinden van de menigte, een bom naar de ordediensten werd gegooid. De daaropvolgende chaos kostte het leven aan zeven politieagenten en een onbekend aantal demonstranten. Acht anarchisten werden opgepakt en ondanks het ontbreken van sluitend bewijs werden er vier terechtgesteld. De zaak kreeg internationaal weerklank. Binnen linkse kringen groeide de verontwaardiging. De veroordeelden werden verheven tot martelaren van de arbeidersbeweging, voor sommigen een idealisering van extremisme en geweld.
Toen de Tweede Internationale in 1889 in Parijs besliste om 1 mei uit te roepen tot Internationale Dag van de Arbeid, was dat meer dan een herdenking. Het was een politieke daad: een internationaal signaal dat de strijd voor waardigheid gedeeld en blijvend was. Maar zelfs toen klonken al vragen of het verleden niet selectief werd ingezet en of de radicale ondertoon wel verenigbaar was met een bredere maatschappelijke consensus.
Verwerving en verschuiving
Vandaag is 1 mei in veel landen nog steeds een officiële feestdag, maar de betekenis is doorheen de tijd verschoven – en soms bewust herleid. In de Verenigde Staten viert men Labor Day in september, een keuze om de associatie met radicalisme te vermijden. In Europa blijft 1 mei symbolisch, maar ook hier vervaagt de oorspronkelijke focus op arbeid en sociale rechten.
Dat komt deels doordat klassieke strijdpunten – zoals de achturige werkdag, het verbod op kinderarbeid, vakbondsvorming en sociale bescherming via de werkgever – in veel westerse landen structureel verworven zijn. Daarmee verdween de oorspronkelijke urgentie, althans juridisch. Tegelijk zijn er nieuwe spanningen ontstaan: de balans tussen werk en privé, de afbouw van vaste contracten, de opmars van de platformeconomie en de vaagheid tussen zelfstandigheid en schijnzelfstandigheid. Ook thema’s als digitalisering, burn-out en mentale belasting krijgen meer gewicht. Geen breuken met het verleden, maar voortzettingen van het klassieke arbeidsdiscours binnen een postindustriële logica.
Opvallend is hoe 1 mei zich vandaag ontpopt tot een soort containerdag voor uiteenlopende vormen van maatschappelijk activisme – soms gelinkt aan werk, maar evengoed volledig los van het klassieke arbeidsthema. De oorspronkelijke betekenis wordt opgerekt tot iets dat iedereen naar eigen inzicht kan invullen. De vraag rijst dan: versterkt die verbreding de boodschap of dreigt het symbool te vervagen? Wie bewaakt de historische kern?
Een bredere tendens
Wat bij 1 mei gebeurt, is niet uniek. Ook andere herdenkingsdagen worden heruitgevonden. Denk aan 11 november: ooit bedoeld als eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, nu vaak ingevuld als een bredere herdenking van oorlog en vrede, met nadruk op universele waarden zoals mensenrechten. Of 11 juli, de Vlaamse feestdag, die begon als een Belgisch patriottische herinnering aan de Guldensporenslag van 1302 door Hendrik Consience, maar gaandeweg uitgroeide tot een politiek symbool van Vlaamse ontvoogding, culturele identiteit en communautaire eisen.
Dergelijke herinterpretaties zijn niet noodzakelijk negatief. Ze tonen aan dat herdenkingen geen stoffige of statische rituelen zijn, maar veeleer levendige symbolen die met hun tijd meegaan. Tegelijk schuilt er een risico in: wanneer de band met het historische ankerpunt te ver vervaagt, dreigt een herdenking haar inhoudelijke lading te verliezen – een vaandel zonder fundament, dat betekenis verliest zodra het enkel nog symbool is zonder context.
Terug naar de essentie
1 mei hoeft geen museumstuk te zijn. Maar misschien is het goed om op deze dag niet alleen vooruit te kijken, maar ook terug. Naar de arbeiders die in 1886 hun leven riskeerden voor een eerlijker werkdag. Naar de weg van kinderarbeid en onmenselijke werktijden naar rust, bescherming en organisatie. En naar de noodzaak om nieuwe vormen van sociale strijd, van flexwerk tot digitale uitbuiting, te verbinden met dat historische verhaal.
Want alleen zo blijft 1 mei méér dan een vlaggenparade van progressieve thema’s. Dan wordt het opnieuw een dag die verbindt, reflecteert én activeert. Een Dag van Arbeid en van allen die haar betekenis willen beschermen.
Auteursbio: 396 tekens (inclusief spaties)
Eric Mehdi van der Ven is politiek historicus, afgestudeerd aan de Universiteit Antwerpen met een focus op contemporaine geschiedenis van West-Europa. Hij legt in zijn werken de nadruk op de rol van historische context in het begrijpen van actuele politieke vraagstukken. Dit opiniestuk is een voorproefje van zijn aankomende boek ‘Wortels van de Welvaartstaat’, dat later dit najaar verschijnt.
Eén jaar stilstand in Brussel: licht aan het einde van de tunnel?
“C’était au temps où Bruxelles chantait … !” Zo zong Jacques Brel destijds hoe Brussel danste, leefde en schitterde. Vandaag is diezelfde stad stilgevallen. Niet uit rust, maar uit bestuurlijke verlamming, sociaal verval en politieke onwil.
9 juni 2025
Verbreden zonder te verwateren
De N-VA is van een kleine partij gegroeid tot dé brede volkspartij van Vlaanderen. De opdracht is nu om die ongewone en eenzame hoogte van onze partij te bestendigen en te versterken.
25 april 2025
Jong N-VA’ers Lotte Peeters en Eva Demesmaeker rechtstreeks verkozen!
Met respectievelijk 9.666 en 11.494 voorkeurstemmen werden Lotte Peeters en Eva Demesmaeker rechtstreeks verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
12 juni 2024
Jean-Marie Dedecker erelid van Jong N-VA
Met trots kondigt Jong N-VA aan dat Jean-Marie Dedecker erelid is geworden. Tijdens de campagne overhandigde Sam Vandoorne, onze nationale penningmeester, hem zijn erelidkaart.
8 juni 2024
Jong N-VA lanceert subsidieschrapper
De financiële uitdaging waar ons land voorstaat is gigantisch. Wanneer de volgende regeringen onze welvaart willen veiligstellen zullen ze dan ook eerst de begroting op orde moeten krijgen. Jong N-VA lanceert daarom de subsidieschrapper.
28 augustus 2024
Jong N-VA slaat tenten op voor betaalbare woningen in Leuven
Een betaalbare woning in de eigen streek vinden is een serieuze uitdaging voor heel wat jongeren. Zeker in Leuven, de duurste stad van Vlaanderen, is dat niet evident.
18 april 2024
Jong N-VA VUB erkenning geweigerd door studentenraad
De studentenraad van de VUB heeft vandaag de definitieve erkenning van Jong N-VA VUB, ondanks dat we aan alle voorwaarden voldoen en positief advies kregen van BSG geweigerd.
26 februari 2024
Jong N-VA lanceert eigen ontradingscampagne
Jong N-VA brengt zelf een ontradingscampagne uit om de asielchaos een halt toe te roepen. "We zien toenemende onveiligheid op straat door illegalen én overvolle opvangcentra. Het is hoog tijd voor een omslag naar het Australisch model.
7 februari 2024
Het slachtoffercomplex van Queen Nikkolah
In De Standaard van 4 januari schreef Laura Nsengiyumva, beter bekend als Queen Nikkolah, een opiniestuk waarin ze Jong N-VA beschuldigde van belaging en ons vergeleek met Reuzegom. Die aantijgingen zijn simpelweg onzin. Daarom kroop onze voorzitter Jeroen Bergers direct in zijn pen om een recht van antwoord te schrijven. Helaas gunt De Standaard ons dit recht op wederwoord niet. Daarom leest u zijn reactie nu integraal op onze website.
29 januari 2024
Jong N-VA reageert met actie op komst Queen Nikkolah
Op 6 december komt de fel besproken Queen Nikkolah naar Hal 5 in Leuven. Als positieve reactie deelde Jong N-VA op de vooravond van het Sinterklaasfeest verkleed als Sinterklaas en Zwarte piet snoepgoed uit in het centrum van Leuven.
6 december 2023
Jong N-VA roept De Croo met cadeau op om daad bij het woord te voegen
De verkiezingen naderen en dus zet Open VLD plots enorm in op kernenergie. “Het is een goede zaak dat Open VLD ons standpunt overneemt, maar waarom zou de premier wachten tot na de verkiezingen? Voeg de daad bij het woord en schrap de wet op de kernuitstap. Gooi desnoods Groen en Ecolo uit de regering”
4 december 2023
Zuhal Demir Studentenzwier
Een beetje rebelsheid kan de wereld veranderen. Zuhal Demir, leading lady van de Vlaamse regering, weet dat als geen ander. Daarom komt ze in december met de Demir studentenzwier naar u toe!
18 november 2023
Fijne Vlaamse Feestdag!
Vlaanderen geeft ons kansen en verzekert onze welvaart. Vlaanderen is ons land. Fijne Vlaamse feestdag!
11 juli 2023
'Sale Flamand'
Menig Vlaming heeft dit verwijt al eens te horen gekregen. Afgelopen weekend riep Lucie Demaret, MR politica en vriendin van Georges-Louis Bouchez, dit verwijt na een verkeersruzie in Knokke.
28 juni 2023
Voorzitter Jeroen Bergers in #deafspraakopvrijdag
Onze voorzitter was afgelopen vrijdag aanwezig op De Afpraak op Vrijdag met Ivan De Vadder.
19 mei 2023
De nieuwe website van Jong N-VA
Jong N-VA stelt haar nieuwe website voor. Een compleet nieuwe stijl in een moderne jas. Ontdek onze nieuwe site en geef jouw mening!
7 mei 2023
Jong N-VA bevlagt Vlaamse klassiekers
Ook dit jaar stonden we met Jong N-VA op Gent-Wevelgem en de Paterberg tijdens de Ronde van Vlaanderen.
4 april 2023
Onze nieuwe medewerker!
Vandaag begint onze nieuwe medewerker Yoachim Pieders. Veel succes Yoachim!
3 april 2023
Stop de kernuitstap!
Met een stevige delegatie aanwezig in Tihange om te betogen tegen de kernuitstap.
31 januari 2023
Jong N-VA houdt actievoerders ABVV een spiegel voor
Het ABVV betoogt tegen de VDAB. Absurd, want eigenlijk voeren ze dus actie tegen zichzelf. De vakbonden hebben namelijk de helft van de zetels in de Raad van Bestuur van de VDAB. Daarom gingen we hen letterlijk een spiegel voorhouden. Haal de vakbonden uit het bestuur van de VDAB!
12 december 2022
Jong N-VA naar congres van Junge Union
In november gingen we naar Deutschlandtag, het congres van Junge Union. De jongerenpartij van CDU/CSU.
20 november 2022
BDW Studententournee - Hoe woke onze cultuur vernietigt
Niemand minder dan N-VA voorzitter Bart De Wever komt naar alle studentensteden! Bart De Wever geeft een lezing in het kader van zijn studententournee, getiteld: ”Hoe woke onze cultuur vernietigt.”
20 oktober 2022
"Veegt je principes als de beste weg." Bestel je Belgische vod.
Met Jong N-VA kunnen we Vivaldi niet langer aanzien . De tricolore is haar glans definitief kwijt. Enkel tijdens voetbalmatchen wordt ze nog door Jupiler opgevist. Je kan de driekleur maar beter gebruiken waar ze wel nog goed voor is. Daarom geven we Belgische vodden weg.
21 juli 2022
Jong N-VA roept verkleed als detectives stad Gent op om woonfraude aan te pakken
Vlaams minister voor wonen Matthias Diependaele biedt sociale woonmaatschappijen een gunstige raamovereenkomst aan om sociale huurders door privébedrijven te laten controleren op eigendommen in het buitenland. Zo kunnen fraudeurs uit hun sociale woning worden gezet.
23 juni 2022
Jong N-VA stuurt confronterende kaart over onverdoofd slachten naar Connor Rousseau
Woensdag 8 juni verwierp de Brusselse commissie leefmilieu het verbod op onverdoofd slachten. Opvallend was vooral dat Vooruit, die in Vlaanderen wel voor een verbod was, in Brussel tegenstemde. Nog opvallender was de argumentatie waarmee ze tegenstemden.
17 juni 2022
Jong N-VA geeft Nederlandse les aan partijbureau MR
Het gebrek aan Nederlandstalige onderwijs ligt volgens Bouchez ook aan de basis van zijn eigen krakkemikkige Nederlands. Alhoewel Bouchez de enige Waalse politicus is die regelmatig met Vlaamse pers communiceert komt hij namelijk niet verder dan zijn eigen naam in het Nederlands te vertellen.
31 mei 2022
Jong N-VA overhandigt routebeschrijvingen aan Sammy Madhi
In Machelen, Steenokkerzeel, Zandvliet en Jabbeke worden nieuwe asielcentra gebouwd. De burgemeesters van de respectievelijke gemeenten stootten echter op een complete onwil van staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Madhi om hierover in dialoog te gaan.
17 mei 2022