Home Nieuws EU-commissarissen steken letterlijk kop in het zand
01
okt
2018

EU-commissarissen steken letterlijk kop in het zand

Maandagvoormiddag houdt Jong N-VA een symbolische actie aan de gebouwen van de Europese Commissie voor Catalonië. “Een jaar na het Catalaans referendum kaarten we de blijvende oorverdovende stilte aan van de Europese Commissie rond heel de Catalaanse kwestie. De 28 commissarissen steken hun kop in het zand en dat is wat wij met hen vandaag ook letterlijk zullen doen,” vertelt Michiel Descheemaeker, initiatiefnemer van deze actie. “Ook online willen we de bewustwording bij de Vlaming aanwakkeren. We lanceren een reeks foto’s van politici, middenvelders,… die uitkomen voor hun mening en hiervoor achter tralies belanden. Want ‘Wat als Vlaanderen Catalonië was’? Zouden deze mensen dan ook in de gevangenis belanden?” aldus Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA.

Op 1 oktober is het één jaar geleden dat de Catalanen naar de stembus trokken voor een referendum om zich uit te spreken over mogelijke onafhankelijkheid van hun regio.
Wat een hoogdag voor de democratie diende te zijn, eindigde in een Spaanse furie waarbij Spaanse stoottroepen met de matrak in de hand de Catalanen leerden dat men Spaans zou zijn of niet zou zijn. Wat daarna volgde was een oorverdovende stilte vanuit de Europese Unie die enkel de blik afwendde.

Onder leiding van minister-president Bourgeois keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin het “ten strengste het buitensporig geweld” veroordeelde. Het werd er echter niet beter op: democratisch verkozen vertegenwoordigers, en leiders uit de Catalaanse beweging werden opgepakt, achter tralies geplaatst of moesten het land ontvluchten om zelf niet te eindigen als politieke gevangenen.

De enige reden voor dit alles: opkomen voor een eigen mening en datgene doen waarvoor zij van het Catalaanse volk een democratisch mandaat gekregen had. Hoelang de crisis ook aansleepte, er bleef één constante: de oorverdovende stilte bij de Europese Commissie.

Michiel Descheemaeker verduidelijkt de actie van Jong N-VA vandaag aan de gebouwen van de Europese Commissie: “Vandaag is die stilte er nog steeds. De Europese Commissie steekt de kop in het zand en doet niets. Vandaar willen we ook met deze symbolische actie de commissarissen letterlijk de kop in het zand doen steken. Het is een schande dat anno 2018 een Europese lidstaat politieke gevangenen kent en een heksenjacht houdt op democratisch verkozen vertegenwoordigers. Het is onze taak dit Catalaanse vuur warm te houden en dit onrecht blijvend aan te klagen.”

Tomas Roggeman licht daarnaast de online actie toe: “Daarnaast hebben we ook een online actie op poten gezet om de bewustwording bij de Vlaming blijvend aan te wakkeren. We lanceren een reeks van foto’s ‘Wat als Vlaanderen Catalonië was’: politici, middenvelders, komieken,… hebben we ‘bont en blauw’ laten slaan en achter tralies gezet. Elk komen ze gewoon op voor hun mening, net zoals de Catalanen doen. Gelukkig worden ze hier in Vlaanderen niet in de gevangenis gegooid voor het verkondigen van hun mening. Een choquerend beeld waarmee we duidelijk willen maken dat wat gebeurd is in Spanje de normaliteit ver te boven gaat.”