Home Nieuws Jong N-VA juicht besparingen op politiek toe
27
sep
2016

Jong N-VA juicht besparingen op politiek toe

Afdelingsraad

De Vlaamse regering schrapt de subsidies voor de politieke jongerenorganisaties in de begroting van 2017. Jong N-VA pleitte al langer voor de afschaffing van de subsidies aan de politiek via het jeugdwerk.

Jong N-VA meent dat de partijfinanciering in Vlaanderen gerust ingeperkt mag worden, ook via achterdeurtjes. “Door de schrapping wordt de financiële steun voor de politieke jongerenorganisaties onder de partijfinanciering geplaatst, waar het hoort. Dat is goedkoper voor de belastingbetaler, maar ook een stuk transparanter” zegt Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA. “Weg met de verdoken partijfinanciering via de subsidies voor het jeugdwerk” klinkt het. 

Het wegvallen van deze financiering geeft deze Vlaamse regering ruimte voor investering in economie, innovatie, jeugd en onderwijs. Op dit pad moeten we verder gaan door ook de provincies en de Senaat af te schaffen.

ONAFHANKELIJKHEID?

Jong CD&V toont zich bijzonder kritisch over deze maatregel. Maar dat zij vier dagen na de beslissing uit de lucht vallen toont vooral aan hoe weinig hun ministers hen au sérieux nemen. Dat Jong CD&V zo’n sterke link legt tussen subsidies en de onafhankelijkheid van hun werking is bovendien een openlijke motie van wantrouwen aan het adres van hun eigen moederpartij.

De politieke jongerenorganisaties worden nu best financieel ingebed in de moederpartijen. Deze zullen middelen moeten vrijmaken voor hun jongerenpartij. Jong N-VA wil dit ook verankerd zien.

“Het is evident dat een partij haar jongeren financieel ondersteunt. Een regeling voor de jongerenpartijen via de bestaande partijfinanciering is daarvoor een geschikt instrument. Zo blijft een duidelijk kader bestaan voor de jongerenwerkingen, op een goedkopere manier voor de belastingbetaler” besluit Roggeman.