HomeNieuwsJong N-VA roept gemeenten op: stop toepassing faciliteiten
19
dec
2017

Jong N-VA roept gemeenten op: stop toepassing faciliteiten

Jong N-VA juicht het pleidooi van het stadsbestuur van Ronse tegen de taalfaciliteiten toe. “Het is duidelijk dat de faciliteiten achterhaald zijn,” zegt voorzitter Tomas Roggeman. “De politieke kans op afschaffing is klein, maar de oplossing ligt voor de hand: de gemeenten kunnen gewoon stoppen met dat toe te passen, net zoals Brusselse gemeenten met tweetaligheid doen.”

Jong N-VA lanceert een opmerkelijke oproep om de toepassing van de faciliteiten te stoppen. “De tweetaligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een lachertje geworden. Gemeentebesturen vegen er open en bloot hun broek aan de rechten van de Nederlandstaligen. De Brusselse gewestregering, die de tweetaligheid moet garanderen, laat alles rustig begaan. Waarom zou Vlaanderen dan wel nog faciliteiten voor Franstaligen moeten dulden?” aldus Roggeman.

Het politieke draagvlak voor een nieuwe staatshervorming die de taalfaciliteiten afschaft, lijkt klein. Maar daarvoor heeft Jong N-VA een eenvoudig alternatief: stop simpelweg de toepassing ervan op niveau van de gemeentebesturen. De Vlaamse regering kan van haar kant dezelfde houding aannemen als de Brusselse gewestregering, namelijk apathie ten aanzien van de handhaving van de wetgeving.

“Faciliteiten hebben vooral de non-integratie in onze gemeenschap gefaciliteerd. Stop de toepassing ervan. Als dat zou leiden tot politieke twist, kunnen we met onze Franstalige landgenoten eens doorpraten over het nut van de faciliteiten én over de toepassing van de taalwetgeving in Brussel,” besluit Roggeman.

Vlaanderen biedt taalfaciliteiten voor Franstaligen aan in de gemeenten Bever, Drogenbos, Herstappe, Kraainem, Linkebeek, Mesen, Ronse, Sint-Genesius-Rode, Spiere-Helkijn, Voeren, Wemmel en Wezembeek-Oppem.