HomeNieuwsJong N-VA wil controle op flipfloppen bij controleorganen
28
mrt
2018

Jong N-VA wil controle op flipfloppen bij controleorganen

Tomas Roggeman

Jong N-VA pleit voor overgangsperiodes voor kaderleden van marktregulatoren die overstappen naar de sector die ze eerder controleerden. Wie kennis vergaart over de controles die de overheid uitvoert, mag die kennis niet op korte termijn als consulent verkopen aan de sector zelf. “Het kan niet dat de boswachters van de overheid zelf gaan stropen. Er moeten regels komen voor dit soort foute position-switch” zegt Jong N-VA voorzitter Tomas Roggeman.

Jong N-VA doet het voorstel naar aanleiding van de jobwissel van de topman van het FAVV, die nu consulent is voor slachthuizen. Twee weken geleden raakte al bekend dat ook de vorige topman van de Kansspelcommissie nu de goksector adviseert.

“Agentschappen als het FAVV, de Kansspelcommissie, de CREG, maar ook marktregulatoren als het BIPT, de Inspectie van Financiën en Audit Vlaanderen zijn overheidsagenten die de naleving van de regelgeving controleren. Kaderleden van deze organisaties kennen de controles en weten hoe die best omzeild kunnen worden. Het kan niet dat zij deze inzichten verkopen aan de sector, als een boswachter die stroper wordt,” zegt Roggeman.

Jong N-VA pleit daarom voor een overgangsperiode van een jaar, waarbinnen kaderleden niet kunnen werken bij een onderneming die ze eerder controleerden, zowel als werknemer, adviseur of consulent.

Tomas Roggeman

Voorzitter
Tel.
0472/89.03.96