HomeNieuwsIn beeld: Jong N-VA'er Abdul Nassaj, 28 jaar geboren in België met Syrische roots
21
mrt
2018

In beeld: Jong N-VA'er Abdul Nassaj, 28 jaar geboren in België met Syrische roots

Vandaag, op de Internationale Dag tegen Racisme, spreken we met een van onze Jong N-VA’ers. Abdul Nassaj is 28 jaar, geboren in België en afkomstig uit Syrië. Hij behaalde een bachelordiploma Bedrijfsmanagement en is al 5 jaar aan het werk als boekhouder. Zijn hart ligt in Lokeren waar hij gemeenteraadslid is voor N-VA. Daarnaast is hij fervent supporter van Sporting Lokeren en vrijwilliger voor plaatselijke organisaties zoals de Lokerse Feesten, Jeugdhuis T-Klub en Koveken’s Reuzenstoet.

 

Waarom heb je voor de N-VA gekozen?
Door mijn financiële achtergrond kan ik me op economisch vlak goed aansluiten bij de visie van de N-VA. Deze niet-traditionele partij staat voor verandering, en zowel op economisch als sociaal vlak wordt er een goed doordacht beleid gevoerd.

Wat betekent Vlaming zijn voor jou? Hoe beleef jij de Vlaamse identiteit?
Een vriendin vroeg me onlangs in welke taal ik dacht, het Nederlands of het Syrisch? Ik kan het allebei lezen en schrijven en kom met beide talen in contact, maar ik denk na in het Nederlands. Dit reflecteert dus al een deel van de Vlaamse identiteit die in mij schuilt. Ik ben hier opgegroeid en hou van Lokeren, en ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij zoals een goede Vlaming het betaamt.

Hoe zie je dat in combinatie met je buitenlandse wortels? Wat betekent die herkomst voor jou?
Ik ben als moslim opgevoed in een Syrische cultuur, en net zoals alle Arabische culturen is er een sterke gemeenschap onder de Syriërs. In de Syrische cultuur zit ook veel vrijgevigheid en gastvrijheid, dus die eigenschappen zijn ook in mijn karakter terug te vinden. Tot mijn tienerjaren ging ik ook elke zomer mee op vakantie naar Syrië.

Vandaag is het Internationale Dag tegen racisme. Heb je ooit al te maken gehad met racisme?
Ik ben een persoon die veel kan relativeren, ook racistische uitspraken probeer ik een plaats te geven zonder al te veel aan de woorden te tillen. Helaas bestaan er nog altijd veel vooroordelen over bepaalde groepen van mensen. Dit geeft hen soms niet de kansen die iemand anders wel zou krijgen. Gelukkig heb ikzelf mijn diploma behaald en werk gevonden zonder echt met racisme in aanraking te zijn gekomen.

N-VA hecht veel belang aan een sterk integratiebeleid, met bijzondere aandacht voor lessen Nederlands. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Om met elkaar te kunnen spreken is communicatie noodzakelijk, dus de Nederlandse taal is inderdaad een zeer belangrijk aspect in het integratiebeleid. Ik ben dus voorstander van deze lessen. Ook de wil om te studeren en te werken is belangrijk en maakt deel uit van het integratieproces.

Sinds enkele jaren worden vele discussies over integratie toegespitst op de islam. Vind je dat terecht? Kan er volgens jou iets groeien als een Europese islam?
Het begrip islam wordt vaak uit zijn context getrokken en als zondebok bestempeld. Zowel de islam, het christendom als het jodendom stammen af van hetzelfde boek en bespreken dezelfde normen en waarden. Sinds de eeuwwisseling wordt de islam ook gelinkt aan terrorisme, maar een echte moslim leeft in vrede en doet goed voor zijn naasten. Ik vind wel dat als iemand naar een bepaald land komt, dat het aan die persoon is om zich aan te passen aan de cultuur van het land waar hij terechtkomt, en niet omgekeerd.

Het integratieprobleem gaat ook veel verder dan de islam. Al sinds de eerste migratiestroom in de jaren ‘60 zijn er door de overheid fouten gemaakt op vlak van integratie. Toen werd er van uitgegaan dat deze migratiestroom tijdelijk naar België kwam om te werken en nadien zou terugkeren, waardoor er nooit een poging is gedaan om hen te integreren. Toen men vaststelde dat de eerste generatie migranten in België bleef en kinderen begon te krijgen, werd er door de overheid nog altijd veel te weinig gedaan. Bij de derde generatie migranten is men zich plots beginnen afvragen waarom de integratie zo moeilijk verloopt. In mijn ogen zijn er door alle betrokken partijen de afgelopen 50 jaren veel fouten gemaakt, en het is niet correct om alles in de schoenen te schuiven van de islam. Een Europese Islam zie ik er niet komen, omdat de islam één geloof is met één god, één profeet en één boek, en er wordt sterk getracht om dit zo te behouden.

Hoe ziet een goed gemeentelijk integratiebeleid er volgens jou uit?
Het integratiebeleid is vooral een federale materie, maar ook op gemeentelijk niveau kunnen bijvoorbeeld straathoekwerkers en bruggenbouwers in contact komen met mensen van vreemde origine, en hen begeleiden om de doelen in hun leven te bereiken. Ook oorlogsvluchtelingen die in een bepaalde stad of gemeente terechtkomen, zouden voldoende opvangplaatsen, voeding en kledij moeten toegewezen krijgen.

Is er een boodschap die je graag wil meegeven aan onze jongeren? 
Het is belangrijk om positief en gemotiveerd door het leven te proberen gaan en het goed voor te hebben met elkaar. Probeer elkaars culturen en meningen te begrijpen of te plaatsen. De wereld is nu eenmaal niet zwart-wit en iedereen heeft zijn eigen verhaal in zijn eigen leefomgeving. Leer iemand echt kennen in plaats van er een mening rond te vormen op basis van vooroordelen. Humor is ook altijd een goed middel om zaken te kunnen relativeren.