HomeNieuwsVolgende staatshervorming moet sociale zekerheid splitsen
27
mrt
2017

Volgende staatshervorming moet sociale zekerheid splitsen

Bij een volgende communautaire ronde in 2019 wil Jong N-VA dat de sociale zekerheid gesplitst wordt. Terwijl Vlaanderen de vruchten begint te plukken van het herstelbeleid, komen in Wallonië partijen op die meer staat en meer gratis geld willen. “Als Wallonië een extreemlinkse koers wil varen, dat ze het dan doen op eigen kosten” zegt Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman.

Via de sociale zekerheid gebeuren jaarlijks tussen 4 en 5 miljard euro transfers naar Wallonië en Brussel.  In Franstalig België zijn er meer mensen die een uitkering genieten, en minder actieven die kunnen bijdragen aan het sociaal systeem. Terwijl de werkloosheid in Vlaanderen laagterecords scoort, blijft Wallonië al jaren ter plaatse trappelen op 12% werkloosheid.

Niet enkel op sociaaleconomisch vlak blijft de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië verder groeien. Ook op politiek vlak groeien de tegenstellingen. Uit recente peilingen blijkt immers dat de PTB in het zuiden van het land de PS dreigt te overvleugelen. “Terwijl Vlaanderen met N-VA op kop een keuze maakt voor een verantwoordelijk beleid, dreigt Wallonië een keuze te maken voor ongebreidelde geldverspilling met nog grotere uitkeringen voor nog meer mensen,” zegt Roggeman. “Als dat de democratische keuze is van Wallonië, moeten ze ook de financiële gevolgen zelf dragen. Andermans geld over de balk gooien is makkelijk. Maar door een splitsing van de sociale zekerheid draaien ze zelf op voor hun keuzes,” aldus Roggeman.

Jong N-VA stelt met tevredenheid vast dat het draagvlak daarvoor ook bij andere partijen groeit. “Nu ook de collega’s van Jong CD&V openlijk het confederalisme bepleiten, komt er beweging in. Laat ons de handen in elkaar slaan voor een betere staatsstructuur, waarbij iedereen verantwoordelijkheid draagt voor zijn keuzes,” besluit Roggeman.