HomeNieuwsZuid-Afrika, naar een nieuwe apartheid?
02
mrt
2018

Zuid-Afrika, naar een nieuwe apartheid?

Stijn Everaert

Met stijgende verbazing en onbegrip neemt Jong N-VA kennis van de recente ontwikkelingen in Zuid-Afrika. Daar werd afgelopen week een motie goedgekeurd door het parlement, ingediend door het radicale zwart-communistische oppositielid Julius Malema. De motie handelt over de onteigeningen van landbouwgronden zonder enige compensatie wanneer zij eigendom zijn van blanke boeren. Daarna zouden de gronden gegeven worden aan zwarte landbouwers. Volgens Malema zou deze maatregel “gerechtigheid” brengen, de verzoening in Zuid-Afrika zou immers al lang voorbij zijn. Malema stelt dat de blanke boeren “misdadigers” zijn die het land “gestolen” zouden hebben. Dat het merendeel van deze gronden al 200 jaar lang in handen zijn van sommige families, vergeet hij er evenwel bij te vermelden.

 

Voor Jong N-VA is het duidelijk. Dergelijke maatregelen zijn zuiver racisme. Racisme tegenover de blanke Afrikaner-bevolking. Het Zuid-Afrika van de post-apartheid blijkt geen Zuid-Afrika te zijn waar blank en zwart in vrede en op gelijkwaardige wijze samenleven. Onze traditionele media lijken echter niet te berichten over deze evoluties, past dit “anti-blank racisme” niet in het plaatje dat men van Zuid-Afrika tracht te schetsen?

Zo blijft ook de problematiek van de “plaasmoorde”, of erfaanvallen in Zuid-Afrika onderbelicht in onze media. Sedert jaren is er een opmerkelijk hoog aantal moorden op blanke boerenfamilies. De daders nemen nauwelijks buit mee terug naar huis, de slachtoffers worden urenlang gemarteld. Ook hier kijkt de ANC-regering weg, en schildert dit af als ordinaire roofaanvallen.

Jong N-VA vraagt dan ook dat onze parlementen duidelijkheid verschaffen. Wat is de houding van de Belgische hoogwaardigheidsbekleders tegen deze racistische ontwikkelingen in Zuid-Afrika? Zal onze regering een diplomatiek signaal geven aan Zuid-Afrika dat de ANC-regering zich op glad ijs begeeft?

Als Vlaamse bewegers voelen we ons extra betrokken. De onteigeningen mogen niet doorgaan. Of om het met een oud Afrikaans liedje te zeggen…

"Dis nie myne nie, dis nie jouwe nie
Dis ’n andermands goed, waar jullie om stry"

Stijn Everaert

Secretaris Jong N-VA Kanton Aalst