Nick Van Elsen

Van de parking naar ’t stad

Nick werd op 2 januari 1996 geboren in Neerpelt en heeft in zijn jonge leven altijd in Hamont-Achel gewoond, een grensgemeente gekend om haar trappist, kaas en talloze fiets- en wandelroutes. Al van in het middelbaar kijkt hij op naar lokale en Vlaamse politici die dagelijks de verantwoordelijkheid aangaan om de maatschappij vorm te geven, maar het zou nog jaren duren vooraleer hij zelf die stap zou wagen. In 2018 nam hij de sprong om lokaal op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen en ging de politieke bal volledig aan het rollen. Kort na de verkiezingen werd hij afdelingsvoorzitter van N-VA Hamont-Achel en in 2019 nam hij voor het eerst deel aan het Vlaams Jeugd Parlement, een parlementaire simulatie voor en door jongeren. 


Vandaag, in 2022, is hij voorzitter van het Vlaams Jeugd Parlement. Na zijn studies en een kortstondige passage in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als parlementair medewerker, ging hij aan de slag als kabinetsadviseur cultuur en ontwikkelingssamenwerking in de stad Antwerpen bij schepen Nabilla Ait Daoud en verhuisde om die reden ook van Hamont-Achel naar de grootste stad van Vlaanderen: Antwerpen. Maatschappelijk engagement, in welke vorm dan ook, is voor hem een van de grootste deugden in het leven.

Daar zit muziek in!

Al van jongs af aan is Nick gebeten door muziek. Als kleine deugniet haalde hij de kookpotten uit de kast om te trommelen, maar koos uiteindelijk toch voor een blaasinstrument: de bugel, een neefje van de trompet met een warme en ronde klank dat vooral gebruikt wordt in fanfareorkesten. Een bijzondere keuze misschien, behalve als je weet dat Hamont-Achel de thuishaven is van een van de beste fanfares uit de lage landen, de Koninklijke Fanfare Kempenbloei. Gaandeweg kwam er ook de passie bij om zelf muziek te schrijven en zo behaalde hij in 2019 een Master of Arts compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, hetgeen later werd aangevuld met een Master of Science in het cultuurmanagement aan de Universiteit van Antwerpen. Vandaag combineert hij zijn passie voor muziek met zijn interesse voor politiek en behoeft het geen betoog dat hij het cultuurbeleid in Vlaanderen en omstreken van dichtbij volgt.

Waarom N-VA

Van alle Vlaamse partijen voelde Nick zich enkel verbonden met de waarden die N-VA uitdraagt en vooral de manier waarop de partij aan politiek doet. Het gemeenschapsdenken op basis van hetgeen ons als Vlamingen verbindt en dus een inclusieve invulling van het Vlaams nationalisme, dat is waar Nick zich dagelijks voor wil inzetten. Daarnaast geeft hij een heel eigen invulling van het conservatisme. Enerzijds ontzag voor het verleden, maar ook het verleden durven aangrijpen als fundament voor de toekomst. Geen ‘wokeism’, maar wel aandacht voor de realiteit, de voortdurend veranderende wereld waarin we leven en een onzekere toekomst waarmee we geconfronteerd worden. Het terugplooien op waarden, normen en cultuur uit het verleden is voor hem een handvat om de toekomst vorm te geven.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x